top of page

Lydėtuvės Ukrainos herojams

Gegužės 24 d. Lukiškių aikštėje įvyko pirmosios masinės Lydėtuvės Ukrainos herojams. Humanistinė ceremonija buvo skirta pagerbti žuvusiuosius ir padėkoti kovojantiems. Tokia mėnesio diena renginiui pasirinkta neatsitiktinai – ji žymi rusijos karo prieš Ukrainą pradžią.

Humanistinė ceremonija vyko lietuvių ir ukrainiečių kalbomis, jos metu buvo skaitoma ukrainiečių poezija, skambėjo dainos. Visi susirinkę buvo kviečiami pabaigti ceremoniją ritualu - sukūrėme simbolinę kapavietę - į bokštelius sudėjome atsineštus akmenis, žyminčius Ukrainos karo aukas. „Atminimo akmenų sodas” augs tol, kol augs aukų skaičius, tad kviečiame ir toliau visus, kuriuos palietė karas, atsinešti po akmenuką ir pagerbti mirusiuosius Lukiškių aikštėje.


Laikydami rankose akmenėlius sutelkime į juos visas matytas ir girdėtas karo istorijas. Istorijas visų karo aukų, kurios palietė ir pakeitė mūsų suvokimą. Visą savo skausmą, kurį išgyvename kartu. Tegul šie nebylūs bokštai kalba ir primena mums: karas nesibaigė. Turime statyti, kurti, jungtis, kad jis pasibaigtų. Tegul paminklai karo aukoms kartu būna paminklais, simbolizuojančiais kovą, susitelkimą ir, galiausiai, iškovotą laisvę.

Deja, agresija nesustoja. Karas vyksta ir žmonės žūsta kiekvieną dieną, tačiau jų aukos prisideda prie Ukrainos laisvės. Kiekviena gyvybė svarbi. Mes jų nepamiršime: minėsime ir dėkosime toliau.Visi norintys pagerbti Ukrainos karo aukas, kviečiami statyti „Atminimo akmenų sodus“ jums brangiose vietose, padėti akmenėlį ir tylos minute pagerbti žuvusiųjų atminimą.

Atminimo ugnį už žuvusius karius ir civilius degė: Kateryna Vyshneva, Oleg Surajev


Idėja ir įgyvendinimas: Urtė Žukauskaitė - Zabukė, Elena Patamsė

Humanistinės ceremonijos tekstas: Gytautė Gineitytė

Ceremonmeisterės: Eliza Izmalkova, Elena Patamsė

Nuotraukos: Berta Tilmantaitė, Jurga Urbonaitė, Paulius Ramonas

Video: Kristijonas Dirsė

Muzika: Mindaugas Ancevičius


Už pagalbą įgyvendinant dėkojame: Užupio arka, Viduramžiai LT, X-Module Lietuva.

Tiesioginė transliacija: 15min


Prisidėkite prie Ukrainos pergalės:

Gavėjas: VšĮ Mėlyna ir geltona

Banko sąskaita: LT17 7300 0101 4089 4869

Bankas: Swedbank

Mokėjimo paskirtis: PARAMA


Gavėjas: VSI Vienas K paramos fondas

Banko sąskaita: LT84 7300 0101 7141 5974

Bankas: Swedbank

Mokėjimo paskirtis: DONATION

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page